Kamil leerling Stichting Kanz spelend op het schoolplein
Naar overzicht

Hoe

Als je weet wat je wilt vertellen aan wie, is de volgende stap het kiezen van het juiste communicatiekanaal. Elk communicatiemiddel heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen.  

Hieronder volgen een aantal belangrijke kanalen en hun belangrijkste kenmerken. 

Bijeenkomsten  

Bijeenkomsten hebben een klein bereik, maar je kunt je wel richten op een heel specifieke doelgroep. Het interactieve karakter biedt de mogelijkheid om ingewikkeldere boodschappen en verhalen goed toe te lichten en vragen te beantwoorden. Ook hoor je meteen hoe je boodschap overkomt en kun je deze indien nodig verduidelijken.  

Het organiseren van een bijeenkomst kost tijd en geld. Je moet bovendien tijd besteden aan de communicatie voor en na de bijeenkomst. Daarom kan het handiger zijn om aan te sluiten bij een bijeenkomst die al wordt georganiseerd en waar jij een van de sprekers bent. 

Tip 

  • Haak aan bij een informatiebijeenkomst voor ouders van de kinderen van de reguliere school, zodat zij de klas kunnen zien en hun vragen kunnen stellen.  
  • Geef een presentatie aan leerkrachten van de school tijdens een teamvergadering, zodat zij hun vragen kunnen stellen en je hun zorgen kunt wegnemen. 

Website/nieuwsbrief  

Je website is je visitekaartje. Daar kun je jezelf precies zo presenteren als jij wilt. Het is ook de plek waar je naar verwijst als je andere communicatiekanalen inzet. Zorg ervoor dat je website goed leesbaar is en aansprekend beeld bevat. Zeker voor websites geldt: less is more. Het scheelt enorm veel onderhoud en het voorkomt dat bezoekers ‘verdwalen’. 

Een nieuwsbrief is een manier om mensen naar je website te trekken en om op regelmatige basis met je doelgroepen te communiceren. Met een goede redactieformule kun je je lezers op hun wenken bedienen: 

  • Stem je nieuwsbrief af op de interesses van je doelgroep 
  • Zorg voor een herkenbare lay-out en opbouw 
  • Bied relevante en waardevolle inhoud 
  • Denk goed na voor een aansprekende onderwerpregel die aanzet tot doorklikken. 

Houd er verder rekening mee dat je mensen niet zonder toestemming een nieuwsbrief mag sturen. Het kost tijd om een goed mailbestand op te bouwen voor je nieuwsbrief, maar het kan wel de moeite waard zijn.  

Voorbeelden 

De Alez-Academie heeft een maandelijkse nieuwsbrief voor externen en een wekelijkse nieuwsbrief voor de direct betrokkenen van de kinderen uit de klas. 

Sociale media  

LinkedIn, Instagram, Facebook of TikTok… er zijn verschillende sociale media-platforms, ieder met een eigen insteek en aandachtspunten. Sociale media bieden de mogelijkheid tot interactie en directe verbinding met je doelgroep. Dit vraagt wel de nodige voorbereiding. Zo moet je goed weten welke platforms jouw doelgroepen gebruiken. Het is verstandig om van tevoren een plan te maken, zodat je regelmatig dingen kunt posten. Alleen dan zorgen de algoritmes ervoor dat je zichtbaar blijft bij je doelgroep. Ook zul je de reacties op je posts moeten monitoren en moeten reageren als er vragen worden gesteld. Zie ook de tips voor sociale media in het welkomstpakket. 

Voorbeelden 

Flyers/Posters  

Het mooie van flyers is dat je iemand echt iets kunt meegeven dat ze nog eens kunnen nalezen. Het nadeel is dat ze ‘verouderen’. Toch is het altijd fijn om iets aan drukwerk te hebben met in elk geval je basisboodschap en contactgegevens.  

Voorbeelden